yellow line orange line red line

 

Op de weg die geen weg is

leven vrij van stress en zorgen

Osho | Osho - Meditatie

 

Het boek

Op de weg die geen weg is - Osho
 

Inhoud

Een juweeltje onder de vele boeken die er over het thema meditatie te vinden zijn. ?Dit boek?, zegt Osho, ?bevat mijn hele leer.? Niets meer is nodig, het is het einde en het is het begin. Het draagt het vuur van meditatie, dat alle onbewustheid wegbrandt en licht werpt op iedere handeling. Zoals de reis het doel zelf is, zo is de zoeker op een weg die in werkelijkheid geen weg is. Want alles wat gebeurt, gebeurt altijd in het heden, het verleden is voorbij en de toekomst is een verzinsel.

In zijn introductie schrijft fotograaf Michel Szulc-Krzyzanowski:
?Zoals de pelikanen dankbaar gebruik maken van botsende winden, zo is er voor mensen Osho, een Meester in spirituele thermiek. Door het ervaren van zijn woorden en het laten inwerken van zijn uitspraken ondervinden wij geestelijke turbulentie.

We worden uit vaststaande denkpatronen gestoten.
Geprovoceerd tot herbezinning.
Uitgedaagd tot twijfel.Onze gedachten worden ontregeld.
Verontwaardiging opgewekt. Herkenning gevonden.?

?Lezen is met de ogen horizontaal heen en weer gaan zoals de pelikanen langs de vloedlijn heen en weer vliegen op zoek naar vis. Maar het rationeel lezen van Osho is als een slalom: men gaat alle richtingen uit behalve opwaarts.
Om door de spirituele thermiek van Osho tot grote hoogtes gedragen te worden laat men het zigzaggen los.
Men hoeft slechts de vleugels te spreiden.?

De meer dan 20 bewustwordingoefeningen geven ook antwoord op de vraag
?maar wat kan ik dn?.
# 19
Ga de ruimte binnen

?We hebben de gewoonte om aan gedachten vast te houden. Zodra een gedachte voorbij is klampen we ons vast aan de volgende ? maar we gaan nooit de ruimte tussen twee elkaar opeenvolgende gedachten binnen. Juist die spleet is de deur om in de diepte te verdrinken. Begeef je niet in je gedachten, begeef je in wat zich daartussenin bevindt.

Hoe moet je dat doen? Je kunt het doen door uit je gedachten te ontwaken. Net zoals iemand die langs de kant van de weg staat en naar de mensen kijkt die langskomen, zo moet je je gedachten observeren. Het zijn maar voetgangers die voorbijkomen op de weg van het denken vanbinnen. Kijk gewoon naar ze. Kies er niet op de een of andere manier een uit. Vorm je over geen enkel oordeel over ze. Als je ze onthecht en onverschillig kunt gadeslaan, gaat je ?vuist? die ze vasthield automatisch open en merk je dat je niet in je gedachten staat, maar er tussenin, in de ruimte ertussen. Maar die ruimte heeft geen fundering, dus je kunt er eigenlijk niet staan. Gewoon door daar te zijn verdrink je.

En dit verdrinken is juist de manier om echt steun te vinden, want hierdoor bereik je de werkelijkheid die je echt bent. Wie zijn steun zoekt in de gedachtewereld blijft zonder steun in de lucht hangen, maar wie alle krukken weggooit verkrijgt de steun van zijn eigen zelf.?

uit Osho: Op de weg die geen weg is, pagina 144

 

Publicatie

Uitgever:

Osho Publikaties

Jaar:

2003

Taal:

Nederlands

NUGI:

1001004001994241

Om dit boek te bestellen klik hier

Copyright 2001 - 2019 Soulwork - All Rights Reserved