yellow line orange line red line

 

Leven en sterven

op een onbekende reis

Osho | Osho - Sterven en de dood - Meditatie

 

Het boek

Leven en sterven - Osho
 

Inhoud

?Iemand die in staat is uitbundig te leven is iemand die in staat is te sterven, omdat leven en sterven twee kanten van dezelfde medaille zijn. Je kunt ze beide je aandacht geven of je kunt ze beide negeren, maar ze komen samen als één geheel, ze staan niet los van elkaar...?

Deze nieuwe compilatie uit de grote schat van Osho?s woorden, doet een poging het laatste taboe uit de weg ruimen, zodat wij met vertrouwen deze onbekende reis tegemoet kunnen zien.
Het boek biedt een gedetailleerde en uitgebreide gids voor deze kunst van reizen: inzichten en ervaringen die ons helpen onze angsten te begrijpen en onder ogen te zien, technieken en sleutels voor ?De kunst van het leven en sterven?.

Uit Deel I
Het laatste taboe uit de weg ruimen.
1. Op zoek naar een bestaan zonder dood

God is niet echt het middelpunt van het religieuze zoeken - dat is de dood. Zonder dood zou er helemaal geen religie geweest zijn. Het is de dood die de mens intens doet zoeken naar het hiernamaals, een bestaan zonder dood.

De dood omgeeft ons zoals een oceaan een klein eiland omgeeft. Het eiland kan elk moment overstroomd worden. Het volgend moment komt misschien nooit, de dag van morgen zal misschien nooit komen. Dieren zijn niet religieus om de eenvoudige reden dat ze zich niet bewust zijn van de dood. Ze kunnen zich niet voorstellen dat ze zelf sterven, ook al zien ze andere dieren sterven. Het is een kwantumsprong om vanuit het zien sterven van een ander tot de conclusie te komen: ?Ik ga zelf ook sterven.? Dieren zijn niet wakker en bewust genoeg om tot zo?n conclusie te komen.

En de meerderheid van de mensen leeft eveneens beneden menselijk niveau. Een mens is werkelijk een volgroeid mens als hij tot deze conclusie gekomen is: ?Als alle anderen doodgaan, kan ik geen uitzondering zijn.? Wanneer deze conclusie eenmaal diep in je hart zinkt, kan je leven nooit meer hetzelfde zijn. Je kunt niet meer op de oude manier aan het leven gehecht blijven. Wat heeft het voor zin om bezitterig te zijn, als het leven je ontnomen gaat worden? Waarom vastklampen en lijden, als het op een dag verdwijnen zal? Waarom in ellende, angst en zorgen leven als het leven er niet eeuwig zal zijn? Als het verdwijnt, dan verdwijnt het - het doet er niet toe wanneer. Dan is tijd niet zo belangrijk - vandaag, morgen of overmorgen, maar het leven zal je uit handen glippen.

De dag dat je je bewust wordt dat je dood zult gaan, dat je dood een absolute zekerheid is... In feite is de dood de enige zekerheid in het leven; niets anders is zo absoluut zeker. Maar op de een of andere manier blijven we dit onderwerp vermijden, dit onderwerp van doodgaan. We zorgen ervoor dat we voortdurend door andere zaken in beslag genomen worden. Soms praten we over belangrijke dingen - God, hemel en hel - alleen maar om de échte vraag te vermijden. De échte vraag betreft niet God, dat kan de echte vraag niet zijn, want hoe goed ken je God? Wat weet je van God? Hoe kun je op zoek gaan naar iets wat absoluut onbekend voor je is? Het zal een zoektocht in het luchtledige zijn, het zal op z?n hoogst nieuwsgierigheid zijn, kinderlijk, dom.

 

Publicatie

Uitgever:

Osho Publikaties

Jaar:

2004

Taal:

Nederlands

NUGI:

1001004002048221

Om dit boek te bestellen klik hier

© Copyright 2001 - 2020 Soulwork - All Rights Reserved