yellow line orange line red line


Nederlandse Orde van Intimiteitscoaches en Surrogaatpartners (NOVIS)

Omschrijving

Stichting NOVIS is houder van het register van gecertificeerde Intimiteitscoaches en Surrogaatpartners in Nederland en heeft tot doel de behandelmogelijkheden van en voor deze groep seksuologische hulpverleners te bevorderen.

Uit een onderzoek van de Rutgers-NISSO Groep (2006) valt af te leiden dat meer dan een miljoen Nederlanders behoefte heeft aan voortschrijdende verdieping en bewustwording op seksueel gebied. Ongeveer een even groot aantal heeft behoefte aan hulp bij seksuele problemen, hetzij voortkomend uit opvoeding en ervaring, hetzij uit functionele beperkingen. Voor deze mensen biedt de reguliere seksuologische en therapeutische hulpverlening niet altijd voldoende mogelijkheden.

Ter verruiming en aanvulling van de reguliere hulpverlening heeft een aantal Nederlandse intimiteitscoaches de handen ineen geslagen en NOVIS opgericht (1 oktober 2007). Zij bieden complementaire seksuologische hulpverlening, waaronder 'surrogaatpartner therapie' valt.

Het meest onderscheidende kenmerk van NOVIS-coaches is dat zij -naast de gebruikelijke mentale/cognitieve coaching- wederzijdse intieme aanraking met de cliŽnt aanbieden. Deze aanvullende coachingsmethode is onderdeel van een transformerend behandeltraject in de vorm van een bijzonder, particulier leerprogramma ter verruiming van het liefdesbewustzijn. Hierbij worden ethische codes, gezondheidscodes en de coachingsdriehoek in achtgenomen. Vooral door toepassing van deze driehoek (cliŽnt-coach-toezichthouder) wordt cliŽnten de grootst mogelijke zorg en veiligheid geboden.

De mate waarin de aangesloten coaches lichamelijke aanraking toepassen, verschilt van coach tot coach. In zijn algemeenheid werkt de intimiteitscoach meer sociaal-intiem en de surrogaatpartner meer seksueel-intiem; sommige coaches hebben uitsluitend een adviserende rol.

CLIŽNTEN
De meeste cliŽnten van NOVIS-coaches hebben moeite met vrijen. Deze mensen hebben een onvervuld, onbevredigend of soms zelfs helemaal geen seksleven. Zij willen leren hun intieme leven op een hoger plan te brengen, intieme verbindingen aan te gaan en/of een bestaande liefdesrelatie te versterken.

Voor deze mensen kan hulpverlening door een NOVIS-coach een uitkomst zijn, indien zij met een duidelijke hulpvraag komen naar een intakegesprek, zelf gemotiveerd en in staat zijn om te leren en gecoacht te worden. Deze voorwaarden gelden meestal ook voor mensen met een (lichte) lichamelijk beperking. Feit blijft dat bepaalde problemen niet zomaar worden weggenomen; wel kan men leren er anders mee om te gaan.

Voor NOVIS-coaches bekende probleemgebieden:
- (totaal) gebrek aan kennis en vaardigheden, onjuiste kennis/voorlichting
- seksuele angst; angst voor ziekte, zwangerschap, controleverlies, falen, e.d.
- remmingen voor het tonen van het eigen lichaam
- afkeer van het eigen lichaam en/of van de ander
- relationele moeilijkheden/echtscheiding, rouw
- seks-/pornoverslaving
- vermijding van intimiteiten
- onbekendheid hygiŽne/gebruik voorbehoedsmiddelen
- (vroeger) seksueel misbruik
- verlegenheid, ongewenste maagdelijkheid
- lichamelijke beperkingen
- verschil seksueel verlangen tussen partners/verminderd seksueel verlangen
- pijn bij het vrijen, vaginisme
- erectie-/orgasmenstoornissen (anorgasmie, voortijdige ejaculatie)
- normen en verwachtingen (beeld van man-/vrouwrollen, invloed van religie en opvoeding)
- materiŽle problemen (ten gevolge van bijv. werk, dreigend ontslag / werkeloosheid)
- zingevingproblemen (twijfel over het bestaan, midlife crisis).

Indien een diagnose bij een cliŽnt niet bekend is, dan kan dit door de onthullende aard van het programma helder worden. Mochten de problemen te groot zijn of treden er calamiteiten op dan is er een reden om een traject niet aan te gaan, (tijdelijk) uit te stellen of te stoppen.

COACHES
Geregistreerde NOVIS-coaches zijn van onbesproken gedrag, onderschrijven een gezamenlijke kwaliteitsnorm en zijn competent gebleken voor het beroep van intimiteitscoach en surrogaatpartner. Zij blijven zich ontwikkelen op gebieden als praktijkvoering, attitude, kennis, training en vaardigheden (overdracht/tegenoverdracht) en onderhouden onderlinge contacten. Iedere coach heeft een eigen specifieke wijze van behandelen. Zo zijn er coaches die meer met singles en die meer met stellen en/of groepen werken. In alle gevallen staat instructie, training en educatie van de clientŤle naar betere, gezondere seksualiteit voorop. Belangrijke kwaliteitskenmerken zijn: minimaal HBO-werk-/denkniveau, stevig zelfbewustzijn, hoge normen en waarden op ethisch vlak, objectief inlevingsvermogen, heldere communicatiestijl, discipline en proactiviteit. Zij zijn een inspirerend rolmodel en in staat snel een effectieve vertrouwensrelatie op te bouwen.

De NOVIS-coaches zijn niet alleen vrij van seksueel overdraagbare aandoeningen en Hepatitis B, zij doen standaard driemaandelijks tests op deze virale en bacteriŽle ziektes; uitslagen zijn op verzoek aantoonbaar aanwezig in de praktijk. Dezelfde hygiŽne wordt van hun cliŽnten gevraagd. Veilig en efficiŽnt werken is de norm, geen enkel risico wordt genomen; er wordt altijd met condooms gewerkt.

VERWIJZERS
Nagenoeg iedere hulpverlener krijgt in zijn/haar praktijk te maken met cliŽnten met seksuele moeilijkheden. Tevens zijn seks en vrijen voor veel hulpverleners niet altijd gemakkelijke onderwerpen of ontbreekt het hen aan tijd er eens rustig voor te gaan zitten, terwijl juist dat onontbeerlijk is als basis voor een effectieve behandeling van seksuele problematiek.

Voor reguliere hulpverleners is elke vorm van intiem contact met de cliŽnt uit den boze. Zij zien vaak wel het belang van 'leren door aanraken', maar kunnen en mogen daar zelf geen praktische invulling aan geven. Zo blijft er een leemte bestaan in de behandeling.

Doorverwijzing naar of samenwerking met erkende NOVIS-coaches biedt een groot scala aan aanvullende mogelijkheden voor de cliŽnt, omdat deze coaches juist in die leemte aan het werk gaan met een door hen zelf in Nederland ontwikkelde werkwijze: bijzondere, particuliere intimiteitstrajecten, waaronder surrogaatpartner therapie.

VERGOEDINGEN
Op dit moment wordt slechts in een enkel geval vergoeding voor behandelingen verstrekt, bijvoorbeeld uit een Persoons Gebonden Budget.

GEÔNTERESSEERDE COACHES
Hebt u de wens zich te scholen in het beroep van intimiteitscoach en/of in te schrijven in het register van de NOVIS-coaches, neem dan contact op met het bestuur, waarna een aanmeldprocedure opgestart kan worden.CONTACT EN OVERLEG met NOVIS
Mw. M.F. van der Stad, voorzitter
Tel: 030-6041977, 06-43071929

Mw. M.S.E. Hurks, secretaris/penningmeester
Tel: 071-5894446, 06-26194050

email: info@stichtingnovis.nl

WWW.STICHTINGNOVIS.NL

Inschrijfnummer KvK: 27347851
Bankgegevens: 5328463 t.n.v. Stichting NOVIS

Adres & Communicatie

Contactpersoon:

Marjanne Hurks

Adres:

Elzenhof 22
2382EV Zoeterwoude
Netherlands

Telefoon:

071-5894446

E-mail:

Stuur een e-mail

Website:

www.stichtingnovis.nl

© Copyright 2001 - 2020 Soulwork - All Rights Reserved