yellow line orange line red line

In contact komen met universele levensenergie

Heling door het overdragen van genezende energie

Wat is reiki

Reiki is een helingmethode dat is gebaseerd op het doorgeven van genezende energie via de handen. Deze genezende energie wordt ook wel ki: levensenergie genoemd. Ki kun je zien als de accu van alles dat bestaat en ons omringd. Het geeft ons de energie die we nodig hebben om evenwichtig te kunnen leven. De kerngedachte is dat deze genezende energie niet op zichzelf staat, maar dat er een universele bron is waar we allemaal deel van uit maken. Reiki richt zich niet op een geloof, religie of een suggestie hiernaar. Het gaat om het overdragen van helende energie naar de persoon die de behandeling ondergaat.


Geschiedenis

Reiki dateert uit het einde van de 19e eeuw en is in Japan ontstaan. Het woord reiki naar het Nederlands vertaalt betekend 'God Licht Energie'. De herontdekker van reiki is de leraar Mikao Usui. Deze Mikao Usui zocht jaren lang naar een methode om te helen met de handen. Op een dag vond hij een geschrift van de volgelingen van Boeddha met de symbolen en de beschrijving om te genezen en voerde deze uit in de praktijk. Hij merkte dat de mensen die hij genas weer terug kwamen met dezelfde klachten. Hij concludeert daaruit dat de behandelde zelf ook iets moest doen aan zijn eigen genezing. Daarom definieerde hij de reiki-leefregels, die Usui doorgaf aan iedereen die hij behandelde of inwijdde.


Hoe werkt het?

Reiki werkt met handoplegging. De reikimeester legt tijdens een behandeling zijn handen op verschillende plaatsen op je lichaam om zo de helende levensenergie aan de cliŽnt door te geven. Een reiki therapeut werkt niet met eigen krachten maar beschouwd zichzelf als een kanaal om helende levensenergie rechtstreeks vanuit de bron door te geven. Deze helende energie doet vervolgens zijn werk door de oorzaak van het probleem op te zoeken en dit weer in balans te brengen. De handoplegging werkt door op vier niveaus: fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel.


Wat kan reiki je bieden

Bij reiki word er vanuit gegaan dat pijn, lijden, ziekte ontstaat doordat je je afgesneden voelt van het bestaan, je niet volledig in contact staat met de universele levensenergie. Door de helende handoplegging van een reikimeester kom je weer in contact met je eigen energie, wat weer in contact staat met universele levensenergie. Pijn, lijden en ziekte worden in balans gebracht en je komt weer in contact met jouw essentie.


Wie?

Reikimeesters worden tijdens hun opleiding getraind om genezende levensenergie door te geven aan anderen. Door verschillende inwijdingen hebben Reikimeesters een kanaal geopend waardoor zij genezende levensenergie kunnen doorgeven.


Hoe word je reikimeester

Om reikimeester te worden kun je drie graden volgen. Elke graad staat voor een bepaald niveau van kracht, kunnen en ervaren.

Graad 1
Tijdens de eerstegraads wordt uitgelegd wat Reiki is en vooral wat het voor je kan betekenen/doen. Ook de Reiki principes en de geschiedenis van Reiki worden uitgelegd. Tijdens de eerste graad leer je jezelf en anderen te behandelen, er word bij jezelf een proces van innerlijke groei en heling op gang gebracht. Je leert de basisposities om jezelf te behandelen en de posities om anderen een complete en/ of verkorte behandeling te geven. Je ontvangt vier inwijdingen in de eerst graad.

Graad 2
De tweede graad is een uitbreiding op de eerste, je gaat nog dieper contact maken met de universele levensenergie en de kracht van Reiki. Je leert met symbolen op afstand te behandelen, en heel direct te werken aan onder andere je eigen blokkades, angsten, onzekerheden. Je ontvangt 1 inwijding in de tweede graad.

Graad 3
Tijdens de derde graad wordt het master symbool toegevoegd aan de kennis van Reiki 1 en 2, de betekenis van dit symbool en de werking worden besproken en geoefend. Er word gewerkt met meer nieuwe technieken van Dr. Usui. Er is 1 inwijding in de derde graad.


Bronnen

Reiki - Richard Ellis
Het boek is elk hoofdstuk rijkelijk versierd met illustraties. Zelf heb ik ervaren dat de plaatjes de teksten wat overschreeuwen waardoor ik het moeilijk vond om me volledig op de inhoud te concentreren. Er staan duidelijke en praktische oefeningen in beschreven.

Handboek Reiki - Sunni
Dit boek is echt een aanrader voor overzichtelijk en uitgebreide informatie over Reiki. Het leest makkelijk weg en is vloeiend geschreven.

Het ABC van Reiki - Els Valkenburg
Dit boek is zeer geschikt om specifieke vragen over Reiki te beantwoorden. Het boek is ingedeeld uit vragen die vervolgens worden beantwoord.


Juli 2008 - Dit artikel is geschreven door Najma Hartjes


© Copyright 2001 - 2019 Soulwork - All Rights Reserved