yellow line orange line red line

Postural Integration

 

Postural Integration - definitie

Dirk Marivoet


Postural Integration is een methode van Diep Holistisch Lichaamswerk, die een gelijktijdige transformatie van lichaam, emoties en gedachten nastreeft. Daarbij wordt simultaan gebruik gemaakt van diepe bindweefselmassage, ademhaling, emotionele en verbale expressie in een constante dialoog tussen beoefenaar en cliŽnt.

Bron: Dirk Marivoet http://www.posturalintegration.org

 

Wat is Postural Integration?


Postural Integrationģ is een methode van Diep Lichaamswerk/Lichaamspsychotherapie die een diep transformationeel proces mogelijk maakt. De persoon wordt geraakt in zijn globaliteit: zowel in zijn fysieke struktuur, de instincten, de seksualiteit, als emotioneel, intellectueel en spiritueel. De praktijk bestaat uit een bewuste en theoretisch onderbouwde beÔnvloeding van houdingen, gedrag en sociale situaties. De therapeut en cliŽnt werken samen om zin te geven, met elkaar inzicht te verkrijgen en een situatie te creŽren waarin ?corrigerende emotionele ervaringen? mogelijk zijn. Simultaan gebruik makend van werk met de adem, beweging, bindweefsel, evenals met emoties en gedachten helpt de beoefenaar chronische spanningen in de bodymind te bevrijden. Stereotiepe gewoonten en gedragingen die ons beperken en remmen in onze evolutie worden bewust gemaakt, en meer levensbevestigende manieren van zijn worden uitgenodigd. Het doel is dat lagen van diep weefsel die hoofd, romp, bekken, armen en benen verbinden, gaandeweg een betere balans en gratie hervinden, en dat onze gevoelens en attitudes beginnen open te komen en vrijer te stromen. Gaandeweg kunnen de spieren en andere weefsels een betere tonus en vitaliteit krijgen, het skelet zijn verticaliteit herwinnen, en kan men een beter lichaams- en zelfbewustzijn ontwikkelen. Zo kan gezondheid opgebouwd worden en persoonlijke groei en intermenselijk contact bevorderd worden. Het werk is gericht op de ontwikkeling van een ?complex bewustzijn?, van perceptuele, ?memoratieve? en expressieve vaardigheden en bekwaamheden van het lichaam, waar die ook ingeperkt of verloren zijn gegaan. Onze lichamen zijn de meest prachtige instrumenten voor ons evolutionair proces.


Praktisch verloop van een Postural Integration Proces :

Het bindweefsel en de fascias die de spieren omhullen en coŲrdineren zijn belangrijke factoren van onevenwicht en disharmonie in het lichaam. Doordat ze verstijven, verkorten of verdikken, beperken ze de lichaamsbewegingen en fixeren ze slechte houdingen.

In een constante dialoog met de cliŽnt, tijdens een serie sessies van 75 tot 90 minuten, gebruikt de beoefenaar zijn vingers, knokkels, vuisten en ellebogen om de bindweefsels aan de oppervlakte en in de diepte te organiseren. Daardoor kunnen de spieren hun chronische contractie loslaten, en de te losse antagonisten hun optimale tonus terugvinden.

Gedurende dit werk op de fascias, moedigt de beoefenaar de cliŽnt aan vrijer te ademen, geblokkeerde emoties en gedachten te uiten en nieuwe houdingen te verkennen.

Het resultaat is het vrijkomen van grote hoeveelheden energie, het creŽren van vitaliteit, grotere levensvervulling, vreugde en plezier.
De nieuwe houdingen (posture), de nieuwe uitdrukkingsvrijheid en het ?nieuwe gekende? vormen de afspiegeling van wie je werkelijk bent.

Bron: Postural Integration http://www.posturalintegration.org

© Copyright 2001 - 2019 Soulwork - All Rights Reserved