yellow line orange line red line

Kijk in de spiegel van de natuur en zie jezelf

Nieuwe stappen zetten met natuurcoaching

Steeds meer coaches gaan met hun cliŽnten naar buiten en betrekken de natuur in hun coachingsproces. Een coach beoogt zijn cliŽnt in beweging te krijgen en hem uit te nodigen tot verandering en het zetten van nieuwe stappen of het verkrijgen van nieuwe inzichten. Het voordeel van coaching in de natuur is dat je letterlijk in beweging komt, waardoor er makkelijker beweging kan ontstaan in processen. Bij elke stap verandert je omgeving en dus ook je perspectief.

Bij natuurcoaching stelt de coach vragen zoals gebruikelijk in een 'gewoon' coachingsgesprek, maar betrekt daar actief de omgeving en symbolen uit de natuur bij. Alles wat zich onderweg voordoet is aanknopingsspunt en illustratie voor het proces van de cliŽnt.

Je loopt in het bos en een omgevallen boom verspert je de weg. Wat doe je? Spring je erover heen, loop je er langs of neem je een andere weg. Volg je liever het geijkte pad of trekken de onbegaanbare weggetjes je aan? Ben je met je aandacht waar je loopt of kijk je steeds in de verte en zie je niet wat er voor je voeten komt; en wat zegt dit over hoe je in het leven staat en je stappen zet?

Bij natuurcoaching stelt de coach vragen vanuit het symbool en wat hem daarbij opvalt in het gedrag van de cliŽnt: 'ik zag dat je van het gebaande pad afweek, waarom koos je voor die weg, wat heeft dit pad te zeggen, wat voor gevoel krijg je erbij, etc. Je gaat op zoek naar de associaties van de cliŽnt. Dan gebruik je de natuur vooral als metafoor. Dit is ťťn aspect van natuurcoaching wat vooral bij wandelcoaching wordt gebruikt.

Natuurcoaching is echter mťťr dan dat. De natuur is ook letterlijk een spiegel van processen die zich in jezelf en je eigen leven afspelen. In de antroposofie en in vele natuurreligies zijn de vier natuurrijken en de daarbij behorende elementen de basis waarop al het leven op aarde, dus ook wij mensen, is terug te voeren: aarde (mineralen), water (planten), lucht (dieren), vuur (mensen). Elk element heeft zijn eigen specifieke kwaliteiten die eveneens in mensentypes terug te vinden zijn. Ook de steeds terugkerende kringloop der seizoenen en bijbehorende jaarfeesten speelt een belangrijke rol in het begrip van algemene levensprocessen.

Herfst. Tijd om te oogsten wat je in het voorjaar gezaaid hebt. De natuur laat zien dat het eveneens een periode is van loslaten en transformatie. De bladeren aan de bomen veranderen van kleur en vallen af. Hoe staat het met de herfst in je eigen leven? Wat heb je geoogst in de maanden die achter je liggen en wat is aan de orde om los te laten of te veranderen? Dat kunnen omstandigheden buiten je zijn, zoals werk of relatie, of patronen in jezelf die je zou willen transformeren.

Zo kun je de voorbeeldprocessen in de natuur op verschillende manieren inzetten om tot eigen antwoorden en inzichten te komen, of deze spiegelende manier van kijken toepassen bij natuurcoaching met cliŽnten!

Bron: Mirjam Bossink, Coachingspraktijk Spiegeling;
Stiltewandelingen, natuurworkshops en cursus natuurcoaching
www.spiegeling.net


© Copyright 2001 - 2019 Soulwork - All Rights Reserved