yellow line orange line red line

Het nut van mediteren?

Onlangs pleitte de FNV ervoor werknemers in werktijd te laten mediteren. Dat zou zorgen voor minder stress, minder ziekteverzuim en een betere werksfeer. Het kunnen beoefenen van meditatie op het werk zou gezien moeten worden als een recht van de werknemer.

Interessante mening, waar ook meteen de 'benefits' voor het bedrijf in doorklinken. Het klinkt een beetje als 'Doe dat nou maar werkgever, want het is ook goed voor jouw bedrijf en jouw winst'.

En hoewel ik zeker vind dat iedere inwoner van dit land in de gelegenheid gesteld zou moeten worden om meditatie te leren (wat zou het heerlijk en weldadig zijn als het al op de basisschool in het pakket zat), heb ik mijn twijfels over het effect van mediteren als verplicht nummer, mediteren omdat het van je baas moet. Meditatie is in de allereerste plaats aandacht hebben voor jezelf en wat er in jou leeft. Dat hele individuele proces wordt lastiger als de baas over je schouder meekijkt om te zien of de gewenste ontspanning al is bereikt.

Ander punt is dat de zogenoemde resultaten zoals meer flexibiliteit, minder last van stress, beter humeur , meer energie en toename van het relativeringsvermogen, eigenlijk niet meer zijn dan de bijprodukten van een meditatievere levenshouding. In diverse methodes worden ze tegenwoordig echter als een soort doel neergezet. Van al die dingen kun je natuurlijk geweldig genieten en het geeft je veel meer vrijheid, maar wat zou het jammer zijn als je ze als een eindpunt gaat beschouwen. Of nog erger; als je al mediterend daar bewust naar zou gaan streven. Het is beperkend en sturend om doelen aan je meditatie te verbinden. Je gaat dan streven naar wat je denkt dat je moet vinden, in plaats van in alle vrijheid en ruimte te ervaren wat is. Meditatie is een doelloze activiteit: juist door het doelloos zijn kom je ergens.

Zoals ik ooit las (ik weet niet meer wie het schreef). 'Wie zoekt kan alleen vinden wat hij zoekt.' Met andere woorden; wie zoekt/ mediteert met een doel voor ogen, loopt een hoop moois mis.

Wat is mediteren?

Mediteren is leren om naar je gedachten en gevoelens te kijken zonder erdoor te worden meegenomen. En dan 'gewoon' gaan zitten en dat wat in je leeft herkennen, accepteren, ervaren en loslaten. Klinkt simpeler dan het is want je 'mind' die nou eenmaal gewend is de dienst uit te maken, zal zich daar onmiddellijk mee gaan bemoeien. En dan komen de verhalen in je hoofd; je gaat analyseren over de oorzaken van een gevoel; nadenken over hoe je het kunt oplossen; filosoferen over hoe anders je leven zou zijn als?' Maar dan ben je niet meer aan het mediteren; dan ben je aan het denken en tobben. Dan ben je meegegaan met je denken.

Meditatie is oordeelloos aanwezig zijn en je gedachten en gevoelens aanschouwen en aanvaarden. Dan komt er een moment waarop je ze doorziet (pas op, dat kan het denken niet. Mind kan niet zichzelf ontmantelen) waardoor ze hun greep op jou verliezen.
En dat geeft rust en ruimte en je wordt daarbij ondersteund door een steeds groeiend vertrouwen in je meditatieve vermogens. Je bent steeds minder in de greep van je gedachten en gevoelens en steeds meer aanwezig in de rust die (ook nu op dit moment al) in je is.

En als je dit allemaal gelezen hebt, dan zal je het met me eens zijn dat meer flexibiliteit of meer effectiviteit eigenlijk een heel beperkt, om niet te zeggen armetierig, 'doel' is van het mediteren. Laten we het herformuleren: mediteren maakt je niet gelukkiger, maar biedt je wel het gereedschap om gelukkiger te worden met jezelf.

Denk eens in: als we allemaal gaan mediteren dan worden we zelfs een gelukkiger land! ... (en flexibeler, productiever, stressbestendiger, beter gehumeurd enz. natuurlijk)

door Marjolijn van Lynden-Bloem
www.illiaster.nl


Andere meditatie:
loop meditatie

© Copyright 2001 - 2019 Soulwork - All Rights Reserved