yellow line orange line red line

Iyengar yoga is een actieve en krachtige vorm van yogabeoefening

Iyengar Yoga is een methode ontwikkeld door yogacharya B.K.S. Iyengar (1918). Hij beoefende sinds zijn tienerjaren yoga en heeft er gedurende zijn leven een immense kennis en ervaring in opgedaan. De methode Iyengar is een zeer praktische vorm van yogabeoefening die voor iedereen toegankelijk is en zeer aantrekkelijk voor velen gebleken. Dat blijkt wel uit de bekendheid en populariteit die deze yogavorm wereldwijd geniet.

Iyengar yoga is een van de vele verschillende uitingsvormen van de klassieke yoga (astanga yoga) met zijn specifieke kenmerken. Daarnaast zijn er vele andere stromingen binnen de yoga, die alle een andere benadering hebben om de klassieke astanga yoga te praktiseren. Als mensen het hebben over hatha yoga dan is dat slechts een andere benaming voor astanga yoga (de echte hatha yoga komt namelijk pas na het beheersen van de astanga yoga!). De benaming hatha yoga is met de introductie van yoga in het westen vanuit het oosten meegenomen en als algemene benaming doorgegaan, maar in feite is het een stap verder en hoger dan de astanga yoga.

Iyengar yoga kenmerkt zich door de asana's op een actieve en krachtige manier te oefenen, met veel aandacht en detail voor een correcte uitvoering. Door middel van gedetailleerde aanwijzingen (zoals bijvoorbeeld de juiste plaatsing en werking van de voeten, armen enz.), wordt gewerkt aan het verkrijgen van ?alignment?, het zogenaamde ?oplijnen? van het lichaam. Zo verkrijgt men evenwicht in het lichaam.
Er wordt verder gewerkt aan het vinden van een goede balans in kracht en souplesse in het lichaam, door middel van strek- en spierversterkende oefeningen.

Het actief maken en houden van het lichaam ontwikkelt en vergroot het lichaams≠- en geestelijk bewustzijn. De uitdaging hierbij is het vinden van geestelijke ontspanning door middel van en tijdens de lichamelijke inspanning. Hierdoor ontstaat geestelijke en lichamelijke harmonie.

Een ander kenmerk van Iyengar yoga is het gebruik van verschillende soorten hulpmiddelen. Dit maakt de asana?s voor iedereen toegankelijk en men verkrijgt meer inzicht in de houding. Verder kun je beter ontspannen in de houding, waarbij het positieve effect van de asana behouden blijft. Deze hulpmiddelen stellen je in staat om perfectie te bereiken in de houdingen.

Iyengar yoga is er al met al op gericht om meer ruimte, bewustzijn en ontspanning te creŽren in lichaam en geest.

© Copyright 2001 - 2018 Soulwork - All Rights Reserved