yellow line orange line red line

Hatha yoga leidt tot grotere beheersing van lichaam en geest

Hatha Yoga is de vorm van yoga die in het Westen de meeste ingang heeft gevonden. Deze vorm van yoga richt zich op het gehele lichaam en op de geest van de mens. Via asana's (lichaamsoefeningen ) en ademhalings-en ontspannningstechnieken wordt de beoefenaar geleerd een zo groot mogelijke controle te krijgen over spieren, organen en bloedvaten. De ademhaling is in deze vorm van yoga erop gericht het denken meer vrij te maken om beter te kunnen voelen, en daarnaast jezelf te richten middels concentratie op de eigen geestelijke bewustwording.

De hatha yoga doet dit door een uitgebalanceerd systeem van lichaamshoudingen, gekoppeld aan adembeheersing. In de hatha yoga staat de adem centraal, omdat de adem de verbinding vormt tussen lichaam en geest. Door je adem te leren beheersen krijg je meer controle over je denken en je emoties. Dit stelt je in staat stresssituaties beter het hoofd te bieden, je voelt je minder afhankelijk van de omstandigheden en je leert beter te ontspannen.

Via de klassieke hatha yoga kan de beoefenaar het lichaam zodanig onder controle krijgen dat voldoende rust ontstaat om de beleving van het eigen ik te ervaren en te verdiepen. Hatha Yoga wordt opgebouwd via een hele serie oefeningen en technieken die telkens een aanspraak doen op een ander deel van ons lichaam, onze spieren, organen of ademhaling.

© Copyright 2001 - 2019 Soulwork - All Rights Reserved