yellow line orange line red line

Dromen interpretatie

 

Over droomwerk

drs. Wendy Gillissen


Droominterpretatie wordt tegenwoordig wel onder de verzamelnaam 'droomwerk' gepresenteerd.
Het verschil met droominterpretatie in vroegere tijden, is dat droomwerkers er tegenwoordig meestal van uitgaan, dat de dromer zelf, op onder-en bovenbewust niveau, de schepper van zijn eigen dromen en symbolen is, en het aandragen van pasklare duidingen van droomsymbolen niet zinvol is omdat ze te algemeen zijn of een projectie van de ideeŽn van de droomwerker zelf.

Hoe dromen ook ontstaan, zeker is dat dromers tijdens hun slaap zeer creatief de scheppers (en soms ontvangers) zijn van spannende, indrukwekkende, soms banale, mooie, maar altijd interessante dromen. Deze dromen kunnen op verschillende manieren en met verschillende methodieken worden benaderd om de link tussen de droom en de dromer, of tussen de droom en het leven van de dromer, helder te krijgen. Door met respect en waardering, humor en plezier met dromen te 'werken' krijgen deze een meerwaarde die de dromer kan helpen meer evenwicht te vinden in zichzelf in in zijn leven.

Bron: drs. Wendy Gillissen 

 

Over droomwerktechnieken


Droomwerk is een methodiek waarbij op een intensieve wijze, vanuit verschillende technieken en tradities, wordt gewerkt met dromen om tot groei en zelfinzicht te komen. Droomwerk is gericht op de kunst van het praktiseren van het droomwerk zelf. Droomwerktechnieken actualiseren de droom in droom- en waaktoestand op iedere manier die mogelijk is.

Door de droomwerktechnieken herbeleven we de dromen zowel op het mentale als het psychische niveau. Door de actieve processen van de droomervaringen, waarbij gebruik wordt gemaakt van de gedoceerde methodieken, ervaart de mens zich als een bewust individu en wordt een innerlijke heelheid en integratie in relatie tot het grotere geheel tot stand gebracht.
Degene die met droomwerkmethodieken werkt leert gebruik te maken van de universele taal, de taal van de imaginatie en het doel en betekenis van symbolen. Dit geeft de mogelijkheid om op een dieper niveau van bewustwording en bewustzijn te functioneren. Het werken met droomwerkmethodieken activeert een transformatief proces door het contact met de integratieve bron. De boodschappen uit deze bron geven andere, meer complete informatie dan de boodschappen die komen uit het persoonlijk ego.

Het droomego, het beeld van onszelf in de droom, is niet zo actief in de droom als de rest van de droom. Het is belangrijk om d.m.v. het drooomwego de activiteiten in de droom te veranderen. Getrainde droomwerkers kunnen hun droomego's in creatieve relatie brengen met de karakters en gebeurtenissen in de droom. Wanneer dit in droomtoestand plaatsvindt, lijkt de droom totaler en completer te worden.

Bron: Opleidingsinstituut S.U.W. http://www.nopapers.nl/wat/omni-abc/d/droomwerk.html

© Copyright 2001 - 2019 Soulwork - All Rights Reserved