yellow line orange line red line

Persoonlijke doelen realiseren met coaching

Een ervaringsgerichte manier om talenten aan te boren

Coaching is een vorm van persoonlijke begeleiding die tot doel heeft de cliŽnt verder te helpen bij zijn persoonlijke groei en ontwikkeling. Het kenmerkende van coaching is een gelijkwaardige relatie tussen de coach en de gecoachte, waarbij de laatste de doelen bepaalt en de eerste op informele en interactieve wijze de ander ondersteunt deze doelen te realiseren. Coaching is een ervaringsgerichte manier van werken bedoeld als een manier om talenten en hulpbronnen bij de cliŽnt aan te boren. Coaching vindt meestal individueel plaats, soms ook in teams.

Aanvankelijk werd de term coaching gebruikt voor begeleiding in de sportwereld. De vormen die coaching tegenwoordig aanneemt zijn zeer divers: populair zijn de personal coach, de mental coach, de life coach etc. Er wordt ook op heel verschillende manieren gecoacht en op verschillende niveaus: van een sportcoach die zijn spelers leert met verlies om te gaan tot een spirituele coach die de cliŽnt meevoert in een transpersoonlijke realiteit.

In het algemeen is coaching gericht op het halen van bepaalde, specifieke doelen: een betere communicatie, zelfsturing, een betere balans privť-werk. Vervolgens wordt er gewerkt aan het verwijderen van alle hindernissen op de weg naar het bereiken van het doel. Dat kan gaan om bijvoorbeeld belemmerende overtuigingen of een negatief zelfbeeld van de cliŽnt, maar ook praktisch van hoe pak ik dit probleem aan of hoe zet ik mijn eigen bedrijf op.

Coaching onderscheidt zich van therapie door de resultaatgerichte aanpak en het feit dat het gericht is op meetbare doelen in de toekomst. Een tussenvorm tussen coaching en therapie is counseling, waarbij juist wel aandacht is voor de emotionele achtergrond van bepaalde problemen. Het verschil tussen coaching en training is dat training altijd voor een groep plaatsvindt, terwijl er bij coaching meer wordt uitgegaan van de individuele leerbehoeften.

Coaching kan in verschillende contexten plaatsvinden, lees bijvoorbeeld de artikelen over wandelcoaching, natuurcoaching en tuincoaching.

© Copyright 2001 - 2020 Soulwork - All Rights Reserved